There was an error in this gadget

Friday, November 28, 2008

Kenangan Di Sharodz 1990 - 1992 (Babak Pertama)

Dulu...masa memula kaki ku melangkah ke Sek Men Keb (A) Sharifah Rodziah....aku mmg tak suka. Satunya, sedih sebab al-maklum la tak pernah berpisah dgn mak bapak.... Kerja aku memang menangis je setiap kali maghrib menjelang....bila malam je mmg start la tears aku nk keluar... Selalu klu kat dlm surau tu sure mata aku merah...segan gak tapi aku cover line... Imej mesti jaga maa.... tapi benda tu tak lama dengan aku....kejap je...kiranya nak sesuaikan keadaan la.... Bila dah dapat geng....tu dia...masa tu...haa, pening la kepala Mak Yan dgn Mak Midah....masa Form 1...aku lom tunjuk taring lagi.....tapi dah kumpul geng dah.... Start Form 2....masa tu dah ada geng dah: Pajay, Ayun, Erin, Ieta, Pijat, Ummu, Zarieyn, Sriy & Eiyla ...kira2nya geng tu paling havoc... memang ramai yang menjadi pencetus keriuhan....(klu dikenang-kenangkan mmg kelakar). Mana tak nyer.... masa bulan puasa....weekend org suruh rehat...tido lama skit....kami semua tak tido...dok jadi tikus..merayap ntah memana....ingat lagi masa dok kat Block G....jadi orang pertama bangun sahur la... tak tido smpi pagi...bila org bangun buat sunday duty...kami dok pakat tidoq tak sedarkan diri...main mercun la....siap lawan main perang2 lagi dengan Block F....canggih ke tak canggih... Masa tu la Mak Midah dok mengamuk datang kat blok G suh semua penghuni turun.....mau bebudak tu tak marah....pasal org lain...org lain kena sama.... tapi kitorg ni kira berani mati la....menyerah diri....taknak nti dipersalahkan oleh penghuni block yang lain....... Ingat lagi kena tulis seribu ayat...bukan pendek lak tu ayat tu.....panjang(tapi aku dh tak ingat la apa ayat tu).... dh la nama aku panjang sedepa.....aduhai.....penat tau....nasib baik la ada geng yang tolong tuliskan.....(seronok gak mengimbas kenangan lama ni kan). Ada mesyuarat displin lagi....nak kenakan tindakan apa kat bebudak yang nakal ni tadi.....akhirnya kami berenam + NAO kena tindakan displin lagi empat terselamat.....nak tau apa............
TUNGGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5 comments:

mama_aifan said...

hahaha kalau pasal kenangan kt Sharod mmg x leh lupa beno.. Ko pun kena denda tulis ayat panjang2 pasal main mercun tu heh..ahkak pong..muahahaha.

azileendasaleh said...

romo...teruskn menulis.. :)

Intan Lily said...

akak pun kena ke? kekekkeke memang la terror kita ni kan...tapi takpe...syok wo...bila kena denda dulu...

anil_sahron said...

tentu kalian semua dah dewasa, bkerjaya, berkeluarga dan sebagainya. apalah agaknya pndgan anak2/adik2 yang terbaca catatan ini, bukankah ianya kan menjadi "ikutan" sehinggakan perkara seumpama ini boleh menjadi "budaya" yang amat payah untuk ditinggalkan oleh mereka yang bergelar pelajar Sharod.
Sebagai orang yang lebih tua, nasihatku : di akhir kalam, tulislah kata2 nasihat supaya mereka(pelajar2 sharodz sekarang) tidak lagi membuat tabiat2 tak elok yang boleh menyakiti hati/perasaan para guru /waden mereka.
Bukankah KEBERKATAN itu suatu aset penting untuk menempah KEJAYAAN?
Wassalam...

Intan Lily said...

Itu adalah sedit sebanyak kenangan yang diperolehi...memang kenyataannya perilaku seperti itu tidak wajar dijadikan contoh...dan mereka2 yang terbaca tulisan ini berhak memilih yang mana baik dan yang mana buruk....ini bukan untuk dibanggakan cuma sekadar coretan untuk dikenang sebagai sesuatu yang manis....