There was an error in this gadget

Monday, December 22, 2008

Kumpulan Tarian


Mi la gambar aku masa aku standard 1 Melor kat Sek. Ren (K) Ledang, Tangkak Johor 1984. Masa ni ada pertandingan tarian zapin & inang peringkat sekolah2. Kalau dibelek bebetul, mesti tau yang mana satu aku. Aku la budak yang paling cute...hehehehhehe. Cikgu yang mengajar aku menari masa tu ialah Cikgu Norlia, Cikgu Zaidah & Cikgu Latif (arwah). 2 cikgu perempuan tu, adalah cikgu yang paling vogue kat sekolah aku masa tu. Memang posing abis la...mengalahkan artis. (Jangan mare cikgu) Masa tu badan pun tengah ringan lagi, so memang seronok sangat aku menari. Lagi la pulak masa tu bebudak lagi, apa dibuat semuanya nampak comel. Kami buat persembahan sampai kat Balai Polis tau. Lawan antara sekolah2. Memang best la....Yang kelakarnye time cikgu nak make-upkan la...wah! masa tu bukan main suka. Lepas pakai lipstick, mulut tak boleh nak rapat sangat...takut lipstick hilang....kelakarkan...masa bebudak dulu..otak lom matured lagi..tu yang suka bukan main bila dapat di make upkan tu.....Baju kebaya tu ditempah khas untuk kumpulan tarian (standard 1). Yang tak tahan tu warna pink....hush....kalau la sekarang memang pecah muka aku pakai warna pink...warna yang paling aku tak gemar dalam hidup aku....warna adik2 ni...auw!! Seronok kan zaman sekolah dulu...takde pun nak pening fikir macam2...tak payah nak fikir macamana nak cari duit nak bayar hutang, nak menyempurnakan hidup...happy jer...ketawa, gembira....yang paling best leh memain sampai kena bantai dengan papa aku sebab tak tau nak balik mandi & pegi mengaji....hehehehhe sakit tau kena bantai.... Tapi itulah kehidupan...macam satu pusingan...sekarang tahun 1984 dah lama berlalu..dan aku kini deorang DEWASA.

Muzium Negara!!



Since 1987, this is my latest visit to National Museum. Dah lama, i'm not visiting that place. Dasyat kan.... Cuba kalau suruh pegi OU ke, SOGO ke, sure laju punye pegi..nak2 kalau dengar ada sales...heheheh biasa la klu dah namanyer pompuan..pompuan la jugak kan?! Ok...aku nak cerita skit la pasal muzium tu. Memang teruja la bila aku pegi. Ni semua pasal adik aku (Farahin). Dia la yang beria2 sangat nak pegi muzium tu. Kalau aku, xde makna nyer la...malas la... So aku pegi la...kami pergi berempat; aku, adik aku (Elly & Farahin) & Ami (Hubby Elly). Kami pegi dah lambat la jugak, sebab muzium tutup kul 6pm, kami sampai kul 5pm kot...lebih kurang halal la. Masuk2 je...Wow! memang dah lain sangat dah muzium. Berbeza dengan waktu aku mula2 pegi, waktu umur 10tahun. Memang dah cantik sangat. Tempat selesa, menarik. Masuk cuma kena RM2. Murah kan?! Memang worth it. Dalam tu ada 4 section. A,B,C & D. Kami pegi la tgk semua tempat walaupun tak dapat nak lama2. Maklum la kejar masa. Tapi sempat la adik2 aku posing maut. kekkekeke....aku bab2 ni aku tak gemar skit. Ntah la....sebab aku tak cantik macam Erra Fazira. Kalau tak abis full memory card phone aku, penuh dgn gambar je...hehehhe. Gambar kat atas tu, gambar adik aku la, berposing dgn ukiran Hang Tuah. Memang cantik la ukiran tu. Cantik sangat. Halus sangat seni ukir tu. Kira pandai gak la aku membelek2 ukiran tu. Posing tetap posing. Depan pelamin diRaja pun leh memain lagi...apa da korang ni... Tapi tu la, aku nak bagitau, kekadang kita lupa, betapa berharganya peningalan sejarah yang kita kumpulkan di muzium negara ni. Betapa letih dan jenuhnya kerajaan kita mengumpul dan mengabadikan semua tinggalan sejarah ini, untuk ditontonkan pada generasi baru, generasi yang akan datang. Kita terlupa untuk menghargainya, kita terabaikan apa yang sepatutnya kita jaga dan pelihara. Kita terlupa, apabila kita melihat sejarah yang ditinggalkan, betapa kita akan menghargai setiap detik dan saat kemerdekaan yang kita kecapi sekarang ini. Tanpa kemerdekaan yang diperolehi oleh orang2 yang memperjuangkannya, sudah pasti takkan ada OU, Sogo dan segala apa yang kita kecapi hari ini. Dan kita perlu ingat, apa yang kita perolehi ini adalah jerih perit orang dulu-dulu yang sanggup menggadaikan nyawa untuk memiliki apa yang dinamakan KEMERDEKAAN. Jadi, hargailah apa yang kita ada sekarang. Gembira, gembira jugak, tapi jangan lupa "DIMANA BUMI DIPIJAK, DI SITU LANGIT DIJUNJUNG".