There was an error in this gadget

Monday, December 22, 2008

Kumpulan Tarian


Mi la gambar aku masa aku standard 1 Melor kat Sek. Ren (K) Ledang, Tangkak Johor 1984. Masa ni ada pertandingan tarian zapin & inang peringkat sekolah2. Kalau dibelek bebetul, mesti tau yang mana satu aku. Aku la budak yang paling cute...hehehehhehe. Cikgu yang mengajar aku menari masa tu ialah Cikgu Norlia, Cikgu Zaidah & Cikgu Latif (arwah). 2 cikgu perempuan tu, adalah cikgu yang paling vogue kat sekolah aku masa tu. Memang posing abis la...mengalahkan artis. (Jangan mare cikgu) Masa tu badan pun tengah ringan lagi, so memang seronok sangat aku menari. Lagi la pulak masa tu bebudak lagi, apa dibuat semuanya nampak comel. Kami buat persembahan sampai kat Balai Polis tau. Lawan antara sekolah2. Memang best la....Yang kelakarnye time cikgu nak make-upkan la...wah! masa tu bukan main suka. Lepas pakai lipstick, mulut tak boleh nak rapat sangat...takut lipstick hilang....kelakarkan...masa bebudak dulu..otak lom matured lagi..tu yang suka bukan main bila dapat di make upkan tu.....Baju kebaya tu ditempah khas untuk kumpulan tarian (standard 1). Yang tak tahan tu warna pink....hush....kalau la sekarang memang pecah muka aku pakai warna pink...warna yang paling aku tak gemar dalam hidup aku....warna adik2 ni...auw!! Seronok kan zaman sekolah dulu...takde pun nak pening fikir macam2...tak payah nak fikir macamana nak cari duit nak bayar hutang, nak menyempurnakan hidup...happy jer...ketawa, gembira....yang paling best leh memain sampai kena bantai dengan papa aku sebab tak tau nak balik mandi & pegi mengaji....hehehehhe sakit tau kena bantai.... Tapi itulah kehidupan...macam satu pusingan...sekarang tahun 1984 dah lama berlalu..dan aku kini deorang DEWASA.

Muzium Negara!!



Since 1987, this is my latest visit to National Museum. Dah lama, i'm not visiting that place. Dasyat kan.... Cuba kalau suruh pegi OU ke, SOGO ke, sure laju punye pegi..nak2 kalau dengar ada sales...heheheh biasa la klu dah namanyer pompuan..pompuan la jugak kan?! Ok...aku nak cerita skit la pasal muzium tu. Memang teruja la bila aku pegi. Ni semua pasal adik aku (Farahin). Dia la yang beria2 sangat nak pegi muzium tu. Kalau aku, xde makna nyer la...malas la... So aku pegi la...kami pergi berempat; aku, adik aku (Elly & Farahin) & Ami (Hubby Elly). Kami pegi dah lambat la jugak, sebab muzium tutup kul 6pm, kami sampai kul 5pm kot...lebih kurang halal la. Masuk2 je...Wow! memang dah lain sangat dah muzium. Berbeza dengan waktu aku mula2 pegi, waktu umur 10tahun. Memang dah cantik sangat. Tempat selesa, menarik. Masuk cuma kena RM2. Murah kan?! Memang worth it. Dalam tu ada 4 section. A,B,C & D. Kami pegi la tgk semua tempat walaupun tak dapat nak lama2. Maklum la kejar masa. Tapi sempat la adik2 aku posing maut. kekkekeke....aku bab2 ni aku tak gemar skit. Ntah la....sebab aku tak cantik macam Erra Fazira. Kalau tak abis full memory card phone aku, penuh dgn gambar je...hehehhe. Gambar kat atas tu, gambar adik aku la, berposing dgn ukiran Hang Tuah. Memang cantik la ukiran tu. Cantik sangat. Halus sangat seni ukir tu. Kira pandai gak la aku membelek2 ukiran tu. Posing tetap posing. Depan pelamin diRaja pun leh memain lagi...apa da korang ni... Tapi tu la, aku nak bagitau, kekadang kita lupa, betapa berharganya peningalan sejarah yang kita kumpulkan di muzium negara ni. Betapa letih dan jenuhnya kerajaan kita mengumpul dan mengabadikan semua tinggalan sejarah ini, untuk ditontonkan pada generasi baru, generasi yang akan datang. Kita terlupa untuk menghargainya, kita terabaikan apa yang sepatutnya kita jaga dan pelihara. Kita terlupa, apabila kita melihat sejarah yang ditinggalkan, betapa kita akan menghargai setiap detik dan saat kemerdekaan yang kita kecapi sekarang ini. Tanpa kemerdekaan yang diperolehi oleh orang2 yang memperjuangkannya, sudah pasti takkan ada OU, Sogo dan segala apa yang kita kecapi hari ini. Dan kita perlu ingat, apa yang kita perolehi ini adalah jerih perit orang dulu-dulu yang sanggup menggadaikan nyawa untuk memiliki apa yang dinamakan KEMERDEKAAN. Jadi, hargailah apa yang kita ada sekarang. Gembira, gembira jugak, tapi jangan lupa "DIMANA BUMI DIPIJAK, DI SITU LANGIT DIJUNJUNG".

Tuesday, December 9, 2008

First Gathering!


I'm so excited...on 7th Dec 08, kami nak buat gathering. Setelah lebih 15 tahun tak jumpa... so aku setkan la time & venue...kata sepakat telah dibuat...perjumpaan di Dataran Pahlawan Melaka...yang turut menjayakannya ialah Aku (Intan Lily Julieana), Sriy (Nasriyah Rahmat), Erin (Norhaireen Hassan), Pijat (Hafizan Ibrahim) & Keychout (Norfarzila) maaf nama bapak dia lupa la...pada jam 3.00pm. Tapi akhirnya yang dapat datang cuma aku, sriy & erin...pijat ada emergency...xpe la...lain kali leh jumpa lagi...
Apa yang aku nk story kat sini, aku happy sangat dapat jumpa balik kekawan aku. Maklum la...masa kat asrama dulu...semuanya kami share....gembira, sedih, kena denda, kena marah, kena tengking dgn Ustaz Syed Ali, kena berkawat kat tengah2 panas depan kawasan perhimpunan...banyak lagi la perkara2 yang nakal yg kami buat bersama....maunya tak happy bila dapat jumpa semula....bila dah jumpa...terunkit lah kisah2 zaman muda remaja dulu...flash back segala2 yang terlintas dibenak fikiran memasing...Memang best....aku nak jumpa lagi dengan semuanya....Insyaallah....

Tuesday, December 2, 2008

Kenangan Di Sharodz 1990 - 1992 (Babak Kedua)

Bincang punya bincang.....kata sepakat telahpun dibuat.... Kami terpaksa dipindahkan ke "Dorm Tahanan" Block F sebelah bilik Mak Midah. Dangerous tau! Mau taknye....Mak Midah tu terkenal dengan Kegarangannya kalau di asrama la...kalau waktu dia mengajar ok....baiieekk punya (tag line dafi af5). Sesapa je yang kena hantar ke sana? 1. Aku la... 2. Sriy 3. Zarieyn 4. Ieyla Kechik 5. Pajay 6. Ayun & 7. Nao (harap korang tak marah aku letak nama korang kat sini) tapi....bukan kami jer ada lagi campur dengan kakak form 4 yg memang sekepala dengan kitorang.... + 2 Pengawas asrama yang diarahkan untuk menjaga kitaorang....hehehehheh sampai macam tu sekali tau... Sebelum ni rasanye mmg tak pernah wujud istilah "Dorm Tahanan" tu...tapi dek kerana letih dengan perangai kami yang nakal2 manja ni...terpaksa la diwujudkan dorm tu. Pening kepala gak la Uztazah Jumaiyah masa tu....hehhehe Modus operandi adalah supaya kami sedar dengan kesilapan yang dilakukan...tapi kalau dah namanya pun nakal2 manja....memang la tak makan saman nyer...bukan buat apa pun....habis2 gi panjat pokok mangga kat depan block F tu... Buahnya bukan main masak ranum lagi....menggiurkan...tu yang tak boleh tahan tu.... tapi kitorang ni memang jenis "musang"...tak main la buat keje waktu siang... aktiviti akan dijalankan pada waktu malam....panjat pokok mangga waktu malam...merayap waktu malam...memacam la... Pernah sebelum kena pindah blok F, masa dok kat Blok G, kami dok pakat main hujan kat belakang ampaian....dengan selambanya main hujan macam dalam adegan "Kuch Kuch Hota Hai" tu....memang advance la bab-bab tu.... Masa tu memang tak pikir apa pun cuma nak happy jer.... sebab masa kecik2 dulu klu nk main hujan mama aku mesti tak kasi...takut demam la katanya...dah..bila kat asrama lepaskan gian la...hehehehhe seronok oooo......
Kita sambung balik bab "Dorm Tahanan".... bila dah dimasukkan ke situ, semua pergerakan terkawal...sebab dekat dengan bilik warden la katakan.... (Selalunya klu nk buat nakal2 manja tu weekand la...kan cuti) Ingat lagi...biasa la Sharodz kan sekolah agama...bila hari ahad sure ada kiammulalill...kena la bangun pukul 5.30....ada sembahyang tahjud, sembahyang sunnat duha, macam2 lagi...(memang selalunya kami ikut) walaupun tersenggut2 kat dalam dewan besar tu...tapi ada satu ahad yang hening tu....kami tak ikut. Mana taknya masa malam tu semuanya jadi musang...merayap jumpa kakak angkat la...jumpa adik angkat la...memacam la....tapi klu dipikir2 kan kami ni jarang la masa tu dok 'dating'...kami lebih suka buat hal sendiri...aktiviti kami selalunya sampai ke pagi la...dh nak dekat2 subuh baru la nak cari katil....so nak dijadikan cerita...bila balik bilik tu..dh nk kena bangun pi dewan besar la...dek kerana mengantuk yang teramat sangat...dengan selambanya kami kunci pintu dorm...so bila tak bangun pun orang tak masuk la untuk kejutkan...apa lagi..bergegar la block F pagi subuh tu kerana warden dok gegar pintu bilik kami....tapi sorang pun makhluk kat dalam bilik tu tak bangun...mengantuk! mcmana nak bangun.... Nak tau apa jadi lepas tu.....kita tunggu selepas pesanan penaja ni..... SABAQ NA!!!!

Bulan...Senyummu penuh makna


Bulan......
Senyum mu penuh makna
Senyum mu memberi kesan yang mendalam
Senyum mu terkesan dihati ini

Bulan.....
Apakah makna senyuman mu itu?
Apakah sindiran yang cuba kau sampaikan
Apakah senyum itu memberi satu kejutan yang bakal menggegarkan?

Bulan.....
Andai senyum itu satu pesanan
Maka sampaikanlah pesanan itu
Secara telus dan terus
Agar senang untukku fahami
Agar senang untukku rasai

Bulan.....
Munginkah ada sesuatu yang tersembunyi disebalik senyuman mu itu?
Senyuman itu kadangkala menakutkan aku
Senyuman itu kadangkala menghantui fikiranku
Apakah sebenarnya yang ada disebalik senyuman mu itu....

Bulan......
Aku pasti...ada yang tersirat dilindungan mu...
Aku pasti...ada utusan di benak mu
Aku pasti...ada rasa yang cuba kau utuskan...
Berkatalah bulan....andai ada yang masih tersemat dikotak fikiranmu...

Monday, December 1, 2008

Hantaran ku....Cewah!!


Ni hantaran yang bakal aku dapat...hehhhee Sebenarnya tak sabar nak guna benda kat dalam tu...benda2 aku dh abis....nak beli rugi..benda dh ada...so...kena la tunggu lagi 3 bulan lebih.... Lama gak la nak kena tunggu... Aku dh ushar dh tunang aku...nk bukak je...ambik yang nak dulu tapi macam gelojoh sangat la plak.... So, kena la aku belajar bersabar.... Korang pun tahukan yang aku ni mmg jenis yang kurang penyabar skit... Semua benda nak cepat...tak kira apa pun... Kekadang En Karman (Tunang aku) pun give up gak dengan perangai aku... tak tahu sabar...hehehhe Tapi apa nak buatkan... Aku kan memang jenis mcm tu...
Apa-apa pun nanti bila sampai waktunya aku dapat guna gak benda ni....

Penat nyer.........


Ingatkan hari minggu ni nak la lurus2kan badan....tapi nampak gayanyer tak dapat la....mana tak nyer....adik aku....tetiba nk pindah rumah....nak duk dgn kekawan bujang dia....aku la yg jadi mangsa kena kemas bebarang dia...byk lak tu...tu yang letih tu.....
Sampai katil pun tak sempat nak kemas...bersepah2...pening kepalo den ni ha..

Friday, November 28, 2008

Kenangan Di Sharodz 1990 - 1992 (Babak Pertama)

Dulu...masa memula kaki ku melangkah ke Sek Men Keb (A) Sharifah Rodziah....aku mmg tak suka. Satunya, sedih sebab al-maklum la tak pernah berpisah dgn mak bapak.... Kerja aku memang menangis je setiap kali maghrib menjelang....bila malam je mmg start la tears aku nk keluar... Selalu klu kat dlm surau tu sure mata aku merah...segan gak tapi aku cover line... Imej mesti jaga maa.... tapi benda tu tak lama dengan aku....kejap je...kiranya nak sesuaikan keadaan la.... Bila dah dapat geng....tu dia...masa tu...haa, pening la kepala Mak Yan dgn Mak Midah....masa Form 1...aku lom tunjuk taring lagi.....tapi dah kumpul geng dah.... Start Form 2....masa tu dah ada geng dah: Pajay, Ayun, Erin, Ieta, Pijat, Ummu, Zarieyn, Sriy & Eiyla ...kira2nya geng tu paling havoc... memang ramai yang menjadi pencetus keriuhan....(klu dikenang-kenangkan mmg kelakar). Mana tak nyer.... masa bulan puasa....weekend org suruh rehat...tido lama skit....kami semua tak tido...dok jadi tikus..merayap ntah memana....ingat lagi masa dok kat Block G....jadi orang pertama bangun sahur la... tak tido smpi pagi...bila org bangun buat sunday duty...kami dok pakat tidoq tak sedarkan diri...main mercun la....siap lawan main perang2 lagi dengan Block F....canggih ke tak canggih... Masa tu la Mak Midah dok mengamuk datang kat blok G suh semua penghuni turun.....mau bebudak tu tak marah....pasal org lain...org lain kena sama.... tapi kitorg ni kira berani mati la....menyerah diri....taknak nti dipersalahkan oleh penghuni block yang lain....... Ingat lagi kena tulis seribu ayat...bukan pendek lak tu ayat tu.....panjang(tapi aku dh tak ingat la apa ayat tu).... dh la nama aku panjang sedepa.....aduhai.....penat tau....nasib baik la ada geng yang tolong tuliskan.....(seronok gak mengimbas kenangan lama ni kan). Ada mesyuarat displin lagi....nak kenakan tindakan apa kat bebudak yang nakal ni tadi.....akhirnya kami berenam + NAO kena tindakan displin lagi empat terselamat.....nak tau apa............
TUNGGU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Di Hari Pertunanganku (20/10/07)


Pada tarikh bersejarah 20/10/2007 aku selamat menjadi tunangan orang... Terasa sedih sekali kerana tak lama lagi aku akan menjadi isteri orang dan keutamaanku akan ku berikan kepada suamiku... Tapi perasaan gembira terbit juga diriak wajahku..kerana akhirnya tamatlah penantianku selama ini... Ada juga kaum adam yang sudi memperisterikan aku.... Doaku kepada Allah yang Satu...semoga dipermudahkan jodoh ini dan diberkati hidupku dari dunia sampai akhirat.... Aku bahagia kerana memiliki dia dalam hidupku... Berperwatakan sederhana, penyayang, sabar dengan kerenah ku yang pelbagai....Alhamdulillah..... Insyaallah kalau tiada aral melintang...March 2009 kami akan disatukan....

Anak Saudaraku satu2 nya...

Ni....Khalisya Daiyini....anak buahku satu2nya...setakat ni la....anak adik aku...ROMO...aku lom ada lagi.... Al-maklum la anak buah baru sorang tu yang banyak lemak tu....manjanya nauzubillah... tapi kesayangan semua...sampai bergaduh2 la kalau nk bawak dia jalan..hehehhehe... Cutekan...macam muka Tia dia....hehehhehe